Bolu Beyi tarafından yazıldı Haziran - 24 - 2011 0 Yorum

Bugün

, bir önceki yazımla(J2EE Nedir?) alakalı olan ve stajda yeni yeni öğrendiğim uygulama sunucularını anlatacağım. Aslında bu konulara çok hakim değilim ve bu yüzden fazla ayrıntıya girmiyorum. Konuları bir kaç farklı siteden araştırıp okuyorum ve sizlerle öğrendiklerimi paylaşıyorum. Ayrıca sağ olsunlar burada çalışanlar da yardımcı oluyorlar.

Gelelim uygulama sunucularına. Uygulama sunucuları, her hangi bir sistemde barındırılan uygulamalara anahtar altyapı sağlayan ve hizmetler veren çekirdek teknolojidir. Daha iyi anlamak için şöyle bir örnek verebiliriz: uygulama sunucuları, bir kuruma ait stok ve finans verilerini kullanılabilir ve anlaşılabilir bir hale getirir. Ve bir bilgisayar ekranında ya da tarayıcı üzerinde yayımlanmasını sağlar. Bununla beraber dengeleme görevi de üstlenmektedir. Nasıl mı? Şöyle ki, bir kurum içerisindeki tüm bilgisayarlar ele alındığında, yükü en hafif olan bilgisayarın kullanılmasını sağlar ve iş yükü dengeli bir biçimde dağılır. Bu da uygulama sunucularının en çok yaptığı işlevlerden biridir.

Uygulama sunucularının e-ticaret ortamıyla ilişkisi:

Burada diğer sitelerde gördüğüm gibi bir örnek vermek istiyorum. Diyelim ki bir arkadaşınıza internet üzerinden hediye alacaksınız. Bunun için teslimat ve fatura bilgilerinizi girerek “tamam” butonuna bastınız.
Butona basınca sizin bilgisayarınızdan satıcı firmanın stok ve muhasebe sistemine sorgulama yapmak amacıyla bir mesaj gönderilir. Satın almak istediğiniz hediyenin stoklarda var mı, varsa kaç adet var gibi bilgilerin yanı sıra kredi kartı bilgilerinizin doğru olup olmadığını sorgular. Yani görüldüğü üzere, uygulama sunucuları veriler arası ilişkileri yönetmektedir. Sorgulama işlemi bittikten sonra, sizin bilgisayarınıza cevap yollanır. Mesela, “İstediğiniz ürün stoklarımızda 14 adet mevcuttur. Fiyatı 20 TL’dir. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler…” şeklinde bir mesaj yollanır.

Son olarak uygulama sunucularının görevlerini kısaca maddeler halinde belirterek yazımı sonlandırayım:

  • Kaynak havuzu (örneğin, veri tabanı bağlantı havuzu ve nesne havuzu)
  • Dağıtılmış işlem yönetimi
  • Zaman uyumsuz program iletişimi, genellikle mesaj sıralama üzerinden
  • Tam zamanında nesne etkinleştirme modeli
  • İş nesnelerine erişmek için otomatik XML Web Hizmeti ara birimleri
  • Yerine çalışma ve uygulamanın durumunu saptama hizmetleri
  • Tümleşik güvenlik

Tekrar görüşmek üzere..
Bu konuyla ilgili diğer bir yazı: J2EE

You must be logged in to post a comment.