Bolu Beyi tarafından yazıldı Haziran - 17 - 2011 0 Yorum

Son günlerde staj vesilesiyle web servisler, soap, wsdl gibi konular paylaşıyorum. Bugün yine bu konularla alakalı bir terim olan ve yeni öğrendiğim SOA’yı yani servis odaklı mimariyi açıklayacağım. SOA için, uygulama katmanlarını farklı servislere bölüp, serverlar üzerinden kullanmaya yarayan stratejidir diyebiliriz. Böylelikle herhangi bir uygulama hangi platformda çalıştığına bakılmaksızın, protokollerden(ör:web servis) çağrılan katmanlar kullanılır. Bu uygulamalar dağıtık(distrubuted) bir şekilde de çalıştırılabilir. 

Kısaca SOA, servis odaklı iş mantığının gerçekleştirilmesini sağlayacak olan bilgi teknolojileri mimarisidir.
İşimizi destekleyen uygulamayı yapmak aslında sadece servisleri gerektiği gibi birleştirmektir. Bu şekilde geliştirilen uygulamalara da bileşik uygulama denir. Bu konuyu araştırırken şu siteden de faydalandım. Ve SOA konusu ile ilgili çok güzel bir örneğe rast geldim. Voltran örneği. Eskiden sanırım “Voltran”  diye bir çizgi film varmış ve o çizgi filmdeki 5 robot işin içinden çıkamayınca “Voltran’ı birleştirelim” diyerek yenilmez bir robot oluyorlarmış. Burada her bir robot tek başına bir servis, Voltran da entegrasyon oluyor.

SOA’nın Avantajları:

SOA’nın her durumda avantajlı olduğunu söyleyemeyiz. Mesela bir kurum çok büyük ve karmaşık bir yapıda değilse SOA’nın avantajlarından söz edilemez. Fakat çok farklı alanlarda üretim yapan bir şirket, gelişme, test ve entegrasyon işlemlerinde zaman kazanabilir. Yaptığınız uygulama için geliştirme arayüzü oluşturabilirsiniz. Günümüz modası olan “cloud computing” konseptine uyumlu uygulamalar hazırlayabilirsiniz. Farklı platformlarda geliştirdiğiniz uygulamalarda aynı altyapıyı kullanabilirsiniz(windows-linux-mobile-web vs.). Geliştirdiğiniz uygulamaların farklı katmanlarını farklı serverlarda kullanabilirsiniz. Bu sayede performans artacaktır. Servis odaklı mimari ile ilgili yazacaklarım bu kadar. Tekrar görüşmek üzere…

You must be logged in to post a comment.