Daha önceki seo teknikleri konulu yazılarımda; alexa, makale yapısı, backlink gibi konulardan bahsetmiştim. Şimdi ise ziyaretçinin göremediği, arka planda çalışan kodlardan biraz bahsedeceğim. Aslında kısmen de olsa ziyaretçiler de görebiliyor. Yazımın devamında ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kısaca şu meta etiketlerinde bahsedeceğim: description, keyword, language, refresh, author, redirect.
İlk olarak description etiketiyle ilgili birkaç bir şey yazayım. Sitenin tanıtımının yapıldığı etikettir. Burada sitenizi anlatan 1-2 cümle yazabilirsiniz. Daha fazla yazmanız sitenizin zararına olacaktır. Bu etiket içerisinde yazacağınız cümleler, Google‘da arama yapıldığında linkinizin altında görünecektir. Örnek olarak “bolubeyi” kelimesini arattığınızda, linkin altına yazı göreceksiniz(eklediğim resimde de görebilirsiniz). İşte o gördüğünüz yazı description etiketidir ve kullanımı şu şekildedir:
<meta content=’Bolubeyi artık internetin de beyi. Seo teknikleri, c ve c sharp programlama, hacking, bilgisayar, internet hakkında her şey bolu beyi nin sitesinde’ name=’DESCRIPTION’/>
Daha farklı kullanım şekilleri de vardır. Ben bu şekilde kullanmayı tercih ettim.
İkinci etiketimiz keyword etiketi. Burada sitenizin hangi kelimeler arandığında üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız onları yazabilirsiniz. Yine burada da çok fazla abartmamalısınız, belli başlı birkaç kelime yazmanız yeterli olacaktır. Kullanım şekli:
<meta content=’bolubeyi, bolu beyi, seo teknikleri, c programlama, c sharp programlama, bilgisayar, internet, hack’ name=’KEYWORDS’/>
Diğer bir etiketimiz language etiketi. Sitenizin varsayılan dilini belirtir. Kullanımı:
<meta http-equiv=”content-language” content=”tr”>
Meta refresh etiketinden alexa ile ilgili yazımda bahsetmiştim yanlış hatırlamıyorsam. Ben yine açıklayayım. Bu etiketi sitenize eklediğinizde sizin belirlediğiniz sürelerde sayfa yenilenir. Bu sayede ziyaretçi sayınız artar ve alexa sıralamanız yükselir. Bu da seo tekniği açısından iyi olur. Kullanımı:
<meta content=’240′ http-equiv=’refresh’/> Örnek olarak ben burada 240 saniyede(4 dk.) bir yenilenmesini istedim. Siz de orayı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Gelelim author etiketine, Author etiketi ile site yapımcısının adı,soyadı ve iletişim bilgilerini belirtebilirsiniz. Kullanım şekli:
<META name=”Author” content=”Ad-soyad, E-Posta Adresi”>
Son olarak redirect etiketi kaldı. Bu etiketi kullanarak sayfanın belli bir süre sonra başka bir sayfaya yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Örnek olarak 30 sn sonra başka bir sayfaya yönlendirmek isterseniz şu şekilde kullanabilirsiniz:
<meta http-equiv=”refresh” content=”30;url=http://www.bolubeyi.net”>
Meta etiketleri ile yazacaklarım bu kadar. Başlıkta seo teknikleri ile bağlantı kurmak istedim fakat yazdığım bu etiketlerin tamamı seo için önem arz etmemektedir. Seo için işe yarayacak olanlar; description, keywords ve kısmen de olsa language etiketleridir. Description ve keywords ile anahtar kelimelerinizi belirtebilirsiniz. Language etiketini çok işe yaramasa da çeviri sorununa takılmamak için kullanabilirsiniz. Language etiketini yazınca aklıma geldi, bir de karakter kodlaması için şunu kullanabilirsiniz:
<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=iso-8859″> Bu etiket sayesinde sayfanızın karakter kodlamasını belirtebilirsiniz. Böylelikle Türkçe karakterlerin düzgün görünmesini sağlayabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili diğer yazılar:
Çok faydalı bir paylaşım, bu başarılarınızı pes'de de bekliyoruz :D:D
Pes'de de görüşücez…:)