Bu yazımda yeni yeni öğrenmeye başladığım Qt’den bahsedeceğim. Qt, Nokia tarafından geliştirilen, Windows, Linux, MacOS işletim sistemleriyle çalışabilen bir framework’tür. Açık kaynak kodludur ve daha çok C++ ile kullanılmasıyla beraber Java, Python ve Ruby programlama dilleri ile de kullanılabilir. Qt ile console uygulamaları, masaüstü uygulamalar hatta gömülü sistemler üzerinde proje geliştirebilirsiniz. Günümüzde robotik uygulamalar, simülasyon uygulamaları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Qt ile ilgili yabancı forumlarda makaleler ve Youtube’da birçok eğitim ve örnek videoları bulabilirsiniz. Bu yazımda Windows işletim sistemi üzerinde sadece proje oluşturma kısmını anlatacağım. Bir sonraki yazımda ise basit bir örnek ile devam edeceğiz. Bilgisayarınızın işletim sistemine göre Qt Creator‘ın sürümleri farklılık göstermektedir. Bu linkten bilgisayarınıza uygun bir sürümünü indirebilirsiniz: http://qt-project.org/downloads
Qt Creator’da Proje Açma
Bu örnekte bir GUI projesi oluşturacağız
, aşağıdaki ekrandan farklı bir seçenek seçerebilirsiniz. Öncelikle her derleyicide olduğu gibi sol üst köşede bulunan file->new project bağlantısına tıklıyoruz. Sonrasında karşımıza şöyle bir ekran gelecek:
Buradan Gui Application’ı seçerek devam ediyoruz. Sonrasında ise karşımıza şu ekran geliyor:
Burada projemizin ismini ve yolunu belirttikten sonra Next’e tıklıyoruz.
Bu ekranda bize projenin debug ve release kayıt yerini soruyor, varsayılan yerleri kabul ederek direkt “next” diyebiliriz.
Burada ne tür uygulama yapacağımızı soruyor. Ben dialog’u seçerek next diyorum. Çünkü bir sonraki yazımızda bu proje üzerinden devam edeceğiz.
Karşımıza çıkan en son ekranda da “finish” butonuna tıklıyoruz ve projemizi açmış oluyoruz. Şimdilik Qt hakkında anlatacaklarım bu kadar, bir sonraki örnek uygulamamızda görüşmek üzere..