Ülkemizde internet son bir kaç yılda yaygınlaştı desek yanlış olmaz herhalde. Günümüzde hemen hemen her evde bilgisayar ve internet var ve çoğunluğu genç olsa da çocuk ve yaşlılar da interneti kullanıyor. Peki “internet gelmeden önce(yaygınlaşmadan önce) insanlar ne ile vakit geçiriyordu?” diye aklımıza soru gelirse, galiba “televizyon, dergi, gazete ve radyo”dan başka akla gelen bir medya aracı olmaz.
Daha önceden medya aracı olarak sadece televizyon ve radyo kullanıldığı için, büyük firma ve kurumlar da reklam vererek, büyük bir kitleye ulaşabilmek için radyo, gazete ve televizyonları kullanıyorlardı. Bu şekilde reklam vererek bir anda milyonlarca insana ürünlerini tanıtarak büyük bir gelir elde ettiklerini düşünürsek, oraya harcanan paraların hiç de az olmadığı bir gerçek. Tabi bu reklam ücretlerini belirlemedeki en önemli etken hiç şüphesiz ki reytingler.
Son bir kaç yılda internet kullanımının artmasıyla beraber
, gerek forum siteleri gerekse sosyal medya platformları gibi bir çok internet sitesi açıldı ve kısa zamanda milyonlarca kişi kullandı, kullanmaya da devam ediyor. Sadece Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin şu anda milyonlarca kullanıcısı var. Doğal olarak, büyük firma ve kurumlar da reklam amacıyla bu siteleri yoğun olarak kullanmaya başladılar ve büyük yatırım yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar. Hal böyle olunca, sadece arama motoru olarak aklımıza gelen Google da Google+’ı piyasaya sürdü. Google+ da kısa zamanda büyük ilgi görerek, milyonlarca kişiye ulaştı.
Sosyal medyanın yukarıda bahsettiğimiz gibi kısa zamanda bu kadar gelişme göstermesiyle beraber, televizyon, gazete ve radyoların reklam gelirlerinin azaldığını söyleyebiliriz. Çünkü sosyal medyaya duyulan ilgi arttıkça, reytingler azalıyor. En basitinden, akşam ana haber bültenlerini bekleyen veya günlük gazete alıp okuyan insanlar artık daha az sayıda. Çünkü insanlar, internet vasıtasıyla her an son dakika haberlerine ulaşabiliyorlar. Keza, sosyal medyada da son dakika haberlerine ulaşmak mümkün olabiliyor. Başka bir örnek vermek gerekirse, ülkemizde spora duyulan ilgi çok büyük. Bu yüzden insanlarımız spor haberlerini okumaktan da zevk alıyorlar. Fakat televizyon veya gazeteden takip edildiğinde, insanlar kendileri yorum yapamıyorlar, düşüncelerini söyleyemiyorlar. Sosyal medya insanlara bu imkânı sağlıyor. Bu sebeple de sosyal medyanın gücünü rahatlıkla görebiliyoruz. Her ne kadar bu durumu gören tv kanalları sosyal medya üzerinde çalışma yapsa da belli başlı sosyal paylaşım siteleriyle başa çıkamıyorlar, çıkacak gibi de görünmüyorlar…
Fatih Portakal’ın yayınladığı komik videoları daha önce Facebook’ta izlediğim için Aaa bunu izlemiştim deyip haberi kapatabiliyorum. Önce internete düşüyor sonra televizyona. O nedenle medyalar değişti artık.
Değerli yorumunuz için teşekkürler, dediğiniz gibi televizyondan önce internette seyredebiliyoruz birçok şeyi. Bu yüzden de insanların televizyon başında geçirdiği zaman azalırken, bilgisayar başında geçirdiği zaman artıyor..