Günümüzde hemen hemen herkesin bir mail adresi ve Facebook, Twitter, Friendfeed gibi sosyal medya hesapları mevcut. İnsanlar mail adreslerini farklı farklı amaçlarla kullanabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse, internet üzerinden alış veriş yapılabiliyor, şans oyunları oynanabiliyor… İşin içinde para olunca da, normal hayatta olduğu gibi sanal alemde de hırsızlar ortaya çıkıyor. Tabi bu hesapları çalmak isteyen kişiler sadece para için değil, zevk için veya gövde gösterisi yapmak için de çalabiliyorlar.
Sosyal medya hesaplarının güvenliğinden önce mail adreslerinin güvenliğine önem vermek gerekiyor. Çünkü bildiğiniz üzere, sosyal medya hesaplarımızı da mail adreslerimiz üzerinden açıyoruz. Yani bizim mail adresimiz başka birisinin eline geçtiğinde o mail adresiyle açılan sosyal medya hesapları da o kişinin eline geçmiş oluyor. Şimdi bu güvenlik önlemleri nelerdir, bundan bahsedelim:
1- Öncelikle mail adresimizin şifresini çok iyi seçmeliyiz. Şifre oluşturulurken, doğum tarihi, isim, tuttuğunuz takım gibi bilgilerden uzak durulmalı. Çünkü sizi tanıyan birisi bu bilgileri bilir veya bilmese de rahatlıkla ulaşabilir. Şifreyi belirlerken, ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur güvenlik açısından. Aynı zamanda şifremizin içerisinde, “büyük harf, küçük harf, rakam, diğer karakterler” bulundurursak güvenlik üst düzeyde olur.
2- Önemli hesaplarınızı oluşturduğunuz mail adreslerini kimseyle paylaşmayın. En basitinden Facebook için kullandığınız mail adresinizi, profilinizdeki bilgilerden kaldırabilirsiniz. Böylelikle kötü niyetli kişiler sizin mail adresinizi dahi bilmediği için bir zarar veremeyeceklerdir. Bununla beraber hesap oluştururken sorulan sorulara saçma cevaplar verin. Örnek olarak, ilk evcil hayvanınızın adı sorusuna rastgele tuşlara basarak yanıt verin. Yoksa bir kişi evcil hayvan beslemişse, bu, ya kedi köpektir ya da kuş, balık gibi hayvanlardır. Eğer evinizde tarantula beslemişseniz bir sakıncası olmaz herhalde:)
3- Bilgisayarınızda anti virüs programını muhakkak kullanın. Böylelikle hem hesabınızın çalınmasına karşı bir önlem almış olursunuz, hem de bilgisayarınızın yavaşlamasını bir nebze olsun önlemiş olursunuz. Antivirüs programlarının yanı sıra antikeylogger programı da barındırmanız güvenlik açısından iyi olacaktır. Keyloggerlar
, klavyenizde bastığınız her tuşu kaydeden, belli aralıklarla ekran görüntüsü alan ve bu bilgileri hırsızların bilgisayarına gönderen programlardır. Kötü niyetli kişiler siz farkında olmadan, bilgisayarınıza keylogger programını yerleştirmiş olabilir. Siz şifrenizi ne kadar güvenli oluşturursanız oluşturun, bastığınız her tuş karşı tarafa gideceği için hiç bir işe yaramayacaktır.
4- “Beni hatırla, şifreni hatırla” seçeneklerinin bulunduğu checkboxa tick koymayın. Başkaları sizin bilgisayarınızı kullandığında güvenlik açığı oluşturabilir. Bu şekilde şifreniz bilgisayarı kullanan kişinin eline geçmese de bir seferliğine zarar verebilir.
5- Her yerde aynı şifreyi kullanmayın. Mümkün olduğunca farklı şifreler kullanın. Herhangi bir hesabınız başka birisinin eline geçtiğinde en azından diğer hesaplarınız zarar görmez. Mesela, Facebook ve Facebook hesabını açtığınız mail adresinin şifreleri farklı olsun. Facebook hesabınız birisinin eline geçtiğinde, mail adresiniz vasıtasıyla şifrenizi tekrar değiştirebilir ve hesabınızı geri alabilirsiniz.
6- Bilmediğiniz, tanımadığınız adreslerden gelen mailleri açmayın ve direk silin. Aksi takdirde, gelen herhangi bir linke tıklamanız güvenlik açığı oluşturabilir.
bence hiç güvenli değil özellikle sosyal medyada kişi hesabınzıa ulaşmasa bile. sizin adınızla sizin profilden açtıyı hesapla sizin arkadaş listenizde kişilere rahatlıkla dolandırabilir.