Bilim adamları ışığın hızıyla ilgili şu örneği verirler: 5 metre yükseklikte ışık hızında uçan bir kuşun kanadına kurşun çarpıp da yere düşecek olursa,yere düşmeden önce dünyayı 7.5 kez turlar! Öyleyse ışığın saniyede 300000 kilometre olan inanılmaz hızı nasıl ölçülüyor?
Işığın hızını ilk ölçen kişi Olaf Roemer adında Danimarka’lı bir bilim adamıdır. Roemer, 1676 yılında Jüpiter’in uydularının hareketini gözlerken, bu uyduların her dönüşte bir defa Jüpiter’in gölgesinde kaybolup yine göründüğünü, uydulardan herhangi birinin iki ardışık tutulması arasındaki zamanın onun bir dönme süresi olduğunu ve bu dönme sürelerinin sabit olmadığını fark eder.
Uyduların dönme süreleri,yerküre güneş çevresindeki yörüngesinde Jüpiter’den uzaklaşırken uzun; yer Jüpiter’e yaklaşırken ise biraz kısa görünür. Bu gecikmeyi yaklaşık 17 dk. Olarak hesaplayan Roemer, ışığın yerkürenin yörüngesinin yarıçapı kadar mesafeyi, yani yaklaşık 300.000.000 kilometreyi geçmek için 1000 saniyeye ihtiyaç olduğunu,öyleyse ışık hızının 300.000 km/sn olduğunu hesaplar.
Vay be Adamlar nelerle uğraşıyor yavv. Biz de anca dota oynayıp yatsak…
Cok kisa olmus ya, aslinda bu konuda bir makale okumustum bi sn, he buldum http://aaspot.net/forum/showthread.php?17894-I%C5%9Fik-hizi-nasil-%C3%B6l%C3%A7%C3%BCld%C3%BC