Bolu Beyi tarafından yazıldı Kasım - 27 - 2015 3 Yorum

Son birkaç yıldır akıllı telefon kullanımı gerek ülkemizde gerekse dünyada hızla artış göstermiştir. Akıllı telefonlar, dünya çapında giderek yaygınlaşmakta ve geleneksel bilgi ve iletişim teknolojileri ile etkileşim zorlukları yaşayan yaşlı yetişkinler dahil herkesin erişimine açık olabilmektedir. Birçok farklı marka, rekabet için yeni yeni özellikler geliştirerek, kullanıcıların hizmetine çok özellikli akıllı telefonlar sunmuşlardır. Akıllı telefonların donanımsal özelliklerinin artmasıyla paralel olarak, mobil yazılım geliştiriciler tarafından farklı türlerde milyonlarca uygulamalar geliştirilmektedir ve her geçen gün sanal mağazalarda yeni uygulamalar, kullanıcıların kullanımına ücretli/ücretsiz şekilde açılmaktadır. Bireysel kullanıcıların yanı sıra kurum veya kuruluşlar da hizmete özel mobil uygulamalar kullanmaktadır. Ayrıca birey veya tüzel kişiler kişisel/kurumsal web sitelerinin veya e-ticaret sitelerinin mobil uygulamalarını kullanıcıların hizmetine sunmaktadırlar.

Akıllı telefon kullanımının artışıyla birlikte oyun sektörü de; bilgisayar, playstation gibi oyun oynama amacıyla kullanılabilen cihazların yanı sıra akıllı telefonlar için de oyunlar geliştirmektedir. Akıllı telefonlar çok az yer kapladığından ve sürekli olarak kullanıcıların yanlarında taşıyabilmesinden dolayı, oyun sektörü bu alanda büyük gelişme göstermiştir ve her geçen gün, geliştirilen mobil oyun sayısı hızla artmaktadır.

Kullanıcıların sürekli aynı tasarımı görmesinden sıkılabileceği ve performans yetersizliğinden şikayetçi olabileceği düşünülerek, akıllı telefonlar için işletim sistemi geliştiren firmalar sürekli yenilik yapmak zorunda kalabilmektedir. Android, IOS, Windows Phone gibi işletim sistemlerini geliştiren firmalar da yeni güncellemeler vasıtasıyla, akıllı telefonların tasarım veya performans noktasında yeni özellikler ve geliştirmeler sunmaktadırlar.

Akıllı Telefon İşletim Sistemleri Ve Uygulamalar Üzerine İstatistik Araştırması

Akıllı telefonlar için, uygulama, oyun, işletim sistemi konularında, büyük bir rekabet söz konusudur. Bu bölümde de mobil işletim sistemleri ve mobil uygulama kullanım oranları hakkında istatistiksel veriler paylaşılıp karşılaştırmalar yapılmıştır.

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda kullanılabilen “Google Play Store” adlı mobil uygulama mağazasındaki uygulama sayılarının grafik gösterimi aşağıda gösterilmektedir. Grafik, 2009 – 2015 yılları arasında Google Play Mağazası’ndaki uygulama sayılarını içermektedir:

Google Play Store Grafik

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi Şubat 2015 tarihi itibariyle yaklaşık 1.400.000 adet uygulama bulunmaktadır. Son 3 yıllık süre baz alındığında, mağazadaki uygulama sayısı yaklaşık 3 katına ulaşmıştır.

Aşağıdaki grafikte ise “App Store” adlı mobil uygulama mağazasındaki uygulama sayısının grafik gösterimi verilmiştir. Bu grafik de 2008-2014 yılları arasında, App Store’daki uygulama sayılarını içermektedir:

App Store Grafik

 

 

 

 

 

 

 

2008 yılında 800 adet uygulama ile kullanıcılara sunulan mağaza, 2014 yılının sonlarına doğru 1.300.000 adet uygulamaya ulaşmıştır. Ocak 2015 itibariyle uygulama sayısı yaklaşık 1.400.000’in üstüne çıkmıştır.

2014 yılında yapılan araştırmaya göre IOS, Android, Windows Phone, Amazon ve Blackberry World mağazalarındaki uygulama sayıları aşağıdaki grafikte gösterilmiştir:

Karşılaştırma grafik

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki grafik incelendiğinde, en çok uygulamanın Android ve IOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar için geliştirildiği görülmektedir.

Mobil işletim sistemi kullanım oranı, “StatCounter” adlı siteden incelendiğinde dünyadaki ve Türkiye’deki kullanım oranları sıralamasında Anroid işletim sistemi ilk sırayı almaktadır. Grafik gösterimi aşağıdaki grafiklerde gösterilmiştir. Soldaki resim dünyadaki, sağdaki resim ise Türkiye’deki kullanım oranlarını ifade etmektedir:

Mobil işletim sistemi dünyaMobil işletim sistemi Türkiye

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki iki grafik incelendiğinde Android ve IOS işletim sistemlerinin hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok kullanılan mobil işletim sistemleri olduğu görülmektedir. Microsoft firmasına ait Windows phone işletim sisteminin

prednisolon pferd kaufen

, ülkemizde dünya geneline göre biraz daha yüksek oranda kullanıldığı görülmektedir.

Bugüne kadar 3 yorum yapıldı

  1. Ping dedi ki:

    Akıllı telefondan yaşam tarzı olmaya başladı.
    Son yıllarda akıllı telefonların kullanım oranı çok fazla arttı.
    İnternet üzerinde yapılan projelerde mobil kullanıma doğru kaydı.
    İncelemeniz mükemmel olmuş, teşekkürlerimi sunarım.

  2. Didem dedi ki:

    Genelde uygulamalar Androide uyarlı olsa da bilgiler için teşekkür ederiz.

  3. köksal baba dedi ki:

    Teknolojiyi hernekadar sıkca kullansamda gerçekten gelecekte en büyük düşmanım olacak bundan eminim fazlası zarar…

You must be logged in to post a comment.