Finallerimin yaklaşması sebebiyle(2 Ocak’ta) ders çalışmam gerekiyor fakat, ders çalışma isteğinin gelmesini beklemekle meşgulüm. Boş durmayayım diye ders çalışma isteği gelene kadar, bir üniversite öğrencisinin sınav zamanı çektiği sıkıntıları, yaşadığı olayları anlatayım istedim.
Öncelikle ders notu bulma telâşesi vardır bir çok öğrencide. Çünkü derse girerler ders notu tutmazlar veya derse hiç girmezler. Doğal olarak bir yerlerden ders notu bulmak gerekir. Ders notu tutanlar 2’ye ayrılırlar: 1-Her ders için ayrı ayrı defter tutup güzel güzel not alanlar, 2- Tek bir defterle koca 1 seneyi geçirenler. Şahsen geçen seneye kadar derslere girip ayrı ayrı defterlerde not tutuyordum fakat kendi yazımı okuyasım gelmediği için başka arkadaşlarımın notlarını alıp oradan çalışıyordum. Bu sene strateji değiştirerek sadece derslere giriyorum ve dersi dinliyorum(beyin bedava), daha sonra bir yerden ders notu bulup sınavdan 1 ya da 2 gün önce çalışmaya başlıyorum. Neyse kendi stratejimi anlatmayı burada sonlandırayım en iyisi, yoksa uygulamaya kalkanlar zararlı çıkabilir(sonucu ne olacak ben de merak ediyorum).
Bir öğrenci(normal olan), finaller yaklaştığında, içinde asla ders çalışma isteği olmaz ve kendine meşgale arar. Önündeki kağıtların orasına burasına resim, desen vb. şeyler çizer. Sınava kısa bir süre kala ders çalışmaya başlar ve “sıçtın mavisi”ni görmek onun kaderidir. Bazı öğrenciler(ümidini yitirmişler) ise o meşhur maviyi bile görmeye tenezzül etmez.
Finaller yaklaşırken büyük heyecan vardır öğrencilerde, içleri kıpır kıpır eder bir yandan. Çünkü finaller bittikten sonra tatil başlayacaktır ve öğlen saatlerinde kalkabileceklerdir. Kimisi memleketlerine dönüp ailelerine kavuşacaktır.
Finaller zamanı, öğrenciler arasında istihbarat haberleri dolaşır ve sosyal mühendislik kullanılır. Kimisi ders notunun olduğunu inkâr eder ve sadece bir kaç kişiye verir. Harıl harıl ders notu arayan öğrenciler sınıfın çalışkan öğrencilerine yalakalık yapmaya başlarlar. Gizliden gizliye kimlerde en iyi ders notlarının olduğu yayılır ve sonuç olarak sınıfın %90’ında ders notu bulunur.
Son olarak NOT KÖLELERİnden bahsedeyim biraz da. Not köleleri, söz konusu not olunca her şeyi bir kenara bırakır ve finallere odaklanır, bol bol ders çalışırlar. Buraya kadar bir sorun yok, fakat arkadaşlarının iyi not almasını da istemezler ve menfaatleri uğruna arkadaşlığı arka plana atarlar. Onlar için her şey iyi not almaktan ibarettir. Sadece okuduğum okulda 2 kişi arasında geçen bir olayı x ve y bilinmeyenleriyle anlatacağım bu konuya özet olarak:) x kişisi zamanında y kişisine ders notlarını veriyor, derslerinde sınav öncesinde ve ödevlerinde yardımcı oluyor. Çok değil 1 sene sonra x kişisi y kişisinden sadece ders notu istiyor. Alınan cevap şu şekilde:”Ya arkadaşım ne kadar beleşçisin?” Evet gerçekten tanıdığım 2 kişi arasında bu olay oldu bu sene. İşte y kişisine NOT KÖLESİ deniyor:) Bill Gates’in not köleleri için söylediği söz:
Bill Gates’in bu sözüne ek olarak, Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ın(garaj vardı da biz mi yapmadık), Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in okullarını yarıda bıraktığını da hatırlatmak isterim. Ha bir de şu videoyu seyretmenizi tavsiye ederim
, final zamanı üniversite öğrencisini anlatan çok güzel bir video:Final zamanı öğrenci halleri
çok da güzel anlatmışsın:) senin durum aynı ben:D kendimi gördüm bi an..not tutmayan, derse ara ara gidip final zamanı not dilenen garip öğrenci:D
Umarım “y” gibi kişilerle karşılaşmazsın:D
y kim bolubeyi açıkla
Bırakalım bilinmeyen bir değişken olarak kalsın:)
okulda 6. yılım, ve artık bitirmek istiyorum sadece sınavlara gidip sınav öncesi bir saat not okuyarak sınıf geçen arkadaşlarım var. Sınıf geçmek çok zor bir şey değil not kölelerine ben de karşıyım.
Ancak itinayla sitenize eklediğiniz makaleleri iznininiz olmadan birilerinin alıp; her yerde kendi adıyla paylaştığını düşünün. Bu durum ona benzediği için, ve genellikle bu arkadaşlar notlarıyla çok haşır neşir olduğu için; çok kızmamak lazım onlara.
Bu güzel hikayeden bile olumsuz çıkarımda bulunabildim. Apple, facebook, twitter vb. projelerin yaratıcıları teknolojinin çok ötesine geçti. Ülkemizde internet ile alakalı milli bir proje gerçekleşmiyor maalesef.
Ülkecek not kölesiyiz bence. 2 saat çalış sınavı geç her şey bitsin. Nasıl olsa bir daha o ders alınmayacak.