Bugün sizlere stajda öğrendiğim yeni bir konuyu anlatacağım. Şahsen ilk defa duydum bu cluster’ı. Bir çoğunuz da ilk defa duymuşsunuzdur sanırım. Cluster, nerelerde kullanılır, niçin cluster’a ihtiyaç duyulmuştur, bunları öğreneceğiz.
Düşününki bir program çalıştıracağız fakat bu program çok fazla performans gerektiriyor. Ve bu yüzden bir tane işlemci yeterli gelmiyor ve birden fazla işlemci kullanmanız gerekiyor. İşte burada clusterlar devreye giriyor. Cluster sunucularda istekler paralel olarak karşılanır, örnek vermek gerekirse bir istek geldiğinde sistemin biri uğraşıyorken işlem bitmeden başka bir istek gelirse diğer sistem bu isteği karşılar. Yani clusterlar yapılacak işlemleri dengeli olarak dağıtır diyebiliriz. Düşük maliyetli sistemlerden oluşan bir grubun küme oluşturarak tek sistem şekline çalışması da denilebilir. Google‘ın sunucularını düşünün
, sizce tek bir işlemci ile mi çalışıyorlar? Tabi ki hayır. Kaç adet var bilmiyorum ama çok sayıda işlem yapan makineleri olduğu kesin. Ve bu yüzden Google ve Google gibi büyük şirketler clusterları kullanmaktadırlar. Clusterların en büyük avantajlarından biri, düşük maliyetle yüksek performans sağlamaktadırlar.
Cluster Modelleri:
Beowulf cluster: Geniş ölçekli ve çok yüksek performans ihtiyacı duyan özel uygulamalar (aerodinamik,atmosfer,fizik,simülasyon vs)
İlk defa 1994 yılında NASA tarafından uzay çalışmalarında kullanmak için yüksek maliyete neden olan mainframelerin yerine tasarlanmıştır.
High availability cluster: Sürekli olarak çalıştırılan iş-kritik uygulamalarda kullanılır.
Cluster ana üyesi problem yaşadığında devreye girerek uygulamaların devamlılığını sağlar.
Web/Mail cluster: Hızlı internet servis ve işlemleri gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır.