Bolu Beyi tarafından yazıldı Aralık - 3 - 2011 0 Yorum

Daha önceden SQL Server ile ilgili yazılarıma “tabloya veri ekleme” konusu ile başlamıştım. Şimdi de SQL Server’da oluşturduğumuz tabloları getirme işleminden bahsedeceğim. Benim de öğrendiğim kadarıyla tablo getirmenin 2 farklı yolu var, ikisinden de bahsedeceğim. İlk yöntemimizde öncelikle, global değişken olarak “datatable” nesnesiyle beraber “PersonelTBL” adında string bir değişken tanımlıyoruz. Tanımladığımız bu string değişkende, aynı zamanda tablonun header textlerini de belirtiyoruz. Örnek olarak aşağıdaki kodu incelerseniz, “PID as ‘PERSONEL ID'” kısmını göreceksiniz. Biz SQL tablomuzda normalde PID değişkeni olarak tanımladık, fakat tablomuzun header text kısmında PID değil de PERSONEL ID olarak görünmesini istediğimiz için “as” kullanarak değiştiriyoruz. Eğer değişkenleri değiştirmek istemiyorsak direk, SQL tablomuzda tanımladığımız şeklini yazmamız yeterli olacaktır, AVANS, AD, SOYAD gibi…  Daha sonra Form uygulamamızın load kısmında, PersonelTBL değişkeniyle beraber datagridview nesnesini alarak tabloGetir fonksiyonumuza yönlendirerek burada tablomuzu çağırıyoruz.

DataTable dtPersonel = new DataTable(“PersonelTBL”);string PersonelTBL = “Select PID as ‘PERSONEL ID’, AD, SOYAD, TEL, EPOSTA as ‘E-POSTA’, ADRES, MAAS as ‘MAAŞ’, TCNO as ‘TC NO’, DOGUMTARIHI as ‘DOĞUM TARİHİ’, IL as ‘İL’, WEB, ANAADI as ‘ANNE ADI’, BABAADI as ‘BABA ADI’, DOGUMYERI as ‘DOĞUM YERİ’, ILCE as ‘İLÇE’, AVANS, AKTIFPASIF as ‘AKTİF-PASİF’, IZINLER as ‘İZİNLER’ From PERSONEL”;
public DataTable tabloGetir(string sqlStr

doxycyclin ohne rezept kaufen

, DataGridView DG){
SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter(sqlStr, conn);
DataTable dt = new DataTable();
da.Fill(dt);
DG.DataSource = dt;
return dt;
}

private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
baglan();
dtPersonel = tabloGetir(PersonelTBL, dataGridView1);
}

İkinci bir yol olarak her bir tablomuzu select komutuyla çağırıyoruz ve sütun isimlerini dizi içerisinde tek tek belirtiyoruz:

TabloGetir(“Select * from PERSONEL”);dataGridView1.Columns[0].HeaderText = “PERSONEL ID”;
dataGridView1.Columns[1].HeaderText = “AD “;
dataGridView1.Columns[2].HeaderText = ” SOYAD “;
dataGridView1.Columns[3].HeaderText = “TEL”;
dataGridView1.Columns[4].HeaderText = “E-POSTA”;
dataGridView1.Columns[5].HeaderText = “ADRES”;
dataGridView1.Columns[6.HeaderText = “MAAŞ “;
dataGridView1.Columns[7].HeaderText = “TC NO”;
………..

Benim öğrendiğim c sharp’ta sql server ile tablo getirme işlemi bu yöntemlerden ibaret. Başka yolları da olabilir tabi. Daha az işlem yapmak için verdiğim 1. yol daha kullanışlı denilebilir, tercih size kalmış, görüşmek üzere…

You must be logged in to post a comment.