Bitcoin’ler sanal ortamda olduğundan ve giderek yaygınlaşmasından dolayı kötü niyetli hackerların da hedefi haline gelmiştir. Bitcoin üretim işlemi online olarak yapıldığı için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Bitcoin tasarlanırken güvenlik önlemi için hash ile şifreleme yöntemi kullanılmıştır. Bu şifrelemenin yapısı aşağıdaki şekilde(bitcoin blok) gösterilmiştir.
Bitcoin güvenlik sisteminde “block chain” olarak bilinin bir zincir bulunmaktadır. Bu zincirde
, ilk blok dışında her bir blok kronolojik olarak, önceki blokları ve blok başlığını tutar. Yani her bir blok bir sonraki blok tarafından başvurulan bir referans tutar.
Bitcoin Güvenliğinde Dikkat Edilecek Hususlar
Bitcoin sistemi bankalar kadar güvenli değildir ve bankalar kadar sigorta ve güvenlik sağlayamaz. Bu sebeple çift taraflı kimlik denetimi gibi tedbirler alınabilir.
Günlük hayatta olduğu gibi bitcoin cüzdanlarında da fazla bitcoin bulundurmak tehdit oluşturabilmektedir. Aynı mantıkla bilgisayar ve telefonlarda da az miktarda bitcoin bulundurup geri kalanını güvenli bir yerde(madencilik havuzlarında, banka hesaplarında) saklamak gerekmektedir.
Telefon, bilgisayar arızaları gibi tehditlere karşı, belli aralıklarla bitcoin cüzdanları yedeklenmelidir. Yedekleme için, harici harddiskler, usb flash bellekler, cd-dvd gibi depolama alanları tercih edilebilir. Online ortamlarda yedekleme yapılacaksa da bu yedeklemeler şifrelenmelidir.
Bitcoin cüzdanlarında az ya da çok bir miktar bitcoin bulundurmak gerekebilir. Bu cüzdanların da şifrelenmesi güvenlik açısından faydalı olacaktır. Çünkü cüzdana ulaşılmak istendiğinde bu sayede bir şifre sorulacaktır ve bu şifreyi yalnızca cüzdan sahibi bildiği için başka biri ulaşamayacaktır. Fakat şifrenin de kırılma ihtimaline karşı güvenli şifreler oluşturulmalıdır. Sosyal medya hesapları, mail hesapları, banka hesaplarında olduğu gibi burada da; büyük-küçük harf, rakam, özel karakterler kullanarak güçlü şifreler oluşturulmalıdır. Ayrıca şifrenin unutulmaması için güvenli bir yerde saklanması gerekmektedir. Aksi takdirde, cüzdana erişim kaybedilebilir. Şifreler her ne kadar güvenli oluşturulsa da kesin çözüm olmayabilir. Keylogger gibi tuş kaydedici yazılımlar vasıtasıyla şifreler kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bu yüzden keyloggerlar gibi kötü yazılımlara karşı da önlem almak gerekmektedir.
Bitcoin üretimi için kullanılan yazılımlar sürekli güncel tutulmalıdır. Yazılımlar güncel tutularak belli bir seviyeye kadar güvenlik sağlanabilir.
Bitcoin hesap güvenliğini sağlamak için bilgisayar ve telefon güvenliği de önemlidir. Bilgisayar veya telefonun kötü niyetli bir kişinin eline geçmesi durumunda bitcoin hesabı için bir tehlike oluşturabilir.
Ülkemizde BDDK tarafından yapılan yazılı bir açıklamada; dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açık olduğu belirtilmiştir.
cok tskler bilgilendirme icin hocam, ben bitcoinlerimi blockchain walletinde barindiriyorum, suana kadar en güvendigim sistem.
Kaliteli içerik paylaşıyorsunuz yazının devamını bekleriz bilgi herşeyden değerlidir.
BitCoin için verilmesi gereken güzel bir bilgiyi verdiniz teşekkür ederim bu paylaşım için yeni başlayanlar ve bilgi edinmek isteyenler için güzel bilgiler.
oldum olası bu bitcoinin nasıl kullanıldığını anlamıyorum. Ne bilim her seferinde bana bir tuhaf geliyor. Güvenlik konusu da cabası.
Paylaşım için teşekkürler . Çok güzel bir siteniz var sürekli takibediyorum
bitcoin son aylarda sıkça duymaya başladığımız bir terim. Konu ile ilgili siteniz ayrıntılı bir şekilde gereken bilgiyi vermiş. Teşekkürler.
Bilgilendirme için teşekkürler yararlı bilgiler her zaman takip ediyorum bilgi paylaştıkca anlam kazanır
Birde Bitcoin adlı bir para kazandırma platformu açılmıştı ama kazanan olmamıştı 😀
BitCoin pazarı son zamanlarda oldukça rağbet gören bir pazar haline gelmiştir ilgili arkadaşta sağolsun çok güzel yazı ile bizi bilgilendirmiş makale için teşekkürler.
Hackerlar artık ne yapsan bir şekilde mutlaka çözüyorlar ama paylaşımınız oldukça başarılı olmuş. Bir çok arkadaşın işine yarayacaktır.