BoluBeyi.Net, sağlığınız için bilgisayar ve sağlık konulu yazı disine devam ediyor. Gününüzün büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçiriyorsanız, monitör seçimine çok dikkat etmelisiniz. Size en uygun ergonomik monitörü seçmeye ve monitörü doğru bir şekilde yerleştirmeye dikkat etmeniz gerekiyor.Monitörün size uygun uzaklık ve yükseklikte konumlandırılması sağlığınız için önemli bir etken. Eğer bu hususlara dikkat ederseniz, vücudunuzun rahatsız bir şekilde durmasından ve çabuk yorulmaktan korur ve göz sağlığı açısından da yarar sağlayacaktır. Yorgunluk, göz ağrıları, kaşıntı ve arpacık gibi problemler olası sağlık problemleri içinde sayılabilir.
Ergonomik monitörü yerleştirirken; klavye, masa ve sandalyenin de konumları önemsenerek yerleştirilmelidir. Ergonomik monitör, tam önünüzde ve en az 50 cm. uzağınızda olmalıdır. Monitörün en üst seviyesinin tam göz seviyesinde veya daha aşağıda olması gerekir. Eğer monitörü yanlış bir şekilde yerleştirirseniz ekranı iyi görebilmek için öne veya arkaya doğru eğilerek vücudunuzu rahatsız edici pozisyonlara sokabilirsiniz. Yani monitör size çok uzak da olmamalı, çok yakın da olmamalı. Bunun için gözleriniz yorulmadan okuyabileceğiniz uzaklığı tespit edin ve ona göre monitörünüzü yerleştirin.Bir yandan monitörün uzaklığını ayarlarken, bir yandan da sandalyenizi belinizi tam olarak destekleyecek şekilde ayarlayın. Eğer monitörle aranızdaki mesafe 50-100cm aralığında ise ve buna rağmen ekrandaki yazıları okumakta güçlük çekiyorsanız yazı tipini artırın veya ekran çözünürlüğünü düşürün.
Bilgisayar karşısında uzun süre kalınca boynunuzun ve başınızın devamlı aynı yere bakması, boyun kaslarınızdaki yorgunluğun artmasına sebep olur. Bu durumu engellemek için başınız, boynunuz ve gövdeniz tam olarak ekrana dönük olmalıdır. Bilgisayar başında çalışırken vücudunuz farklı pozisyonlar alabilir. Her şartta monitörünüzün görülebilir alanı içinde herhangi bir noktaya baktığınızda gözleriniz ve ekran arasındaki açı 60 dereceyi geçmemelidir.
Monitör e bakış açımız bilgisayar kullanırken mutlaka dikkat etmemiz gereken hususlardan. Ayrıca zaman zaman gözlerinizi dinlendirmek için kalkıp hava almanızda oldukça yararlı olacaktır.
Saat başı yerinizden kalkıp kesinlikle kan dolaşımına izin vermeniz gerekiyor. Aksi taktirde kireçlenmeler erken yaşta başlayabiliyor.
Bilgisayar monitörü nasıl olursa olsun, önemli olan saatlerce monitöre bakmamaktır. Her yarım saatte bir ya da en fazla saatte bir bilgisayarın başından kalkıp gözleri dinlendirmek gerekiyor. Aksi taktirde birçok göz ve ortopedik rahatsızlıklarla karşılaşılabilir.
Bilgisayar başında dik durmak ve ayakları uzatmak gerekiyor. Yoksa kireçleme de oluyor bizzat başıma geldi. Faydalı içerik teşekkürler.
Dik durmak için rahat bir sandalye alınmalı. Eğer koltuk üzerinde çalışma yapıyorsanız sırtınızı dik tutacak yastık koymalısınız. Ayrıca göz için maalesef yapılacak bir şey yoktur. Ne kadar zararsız ışınlar olsa da gözün yorulmasını engelleyemeyiz. Bunun için sık sık ara vermeliyiz.
Yazınız için teşekkürler, dik durmak gerçekten çok önemli. Özellikle ergonomik sandalye kullanılmadığında bazı olumsuz etkiler ortaya çıkmaya başlıyor. Biz sadece bilgisayar başında değil iğne oyası yaparken de dik durmanın sağlık problemlerinin oluşmasını önlemek için gerekli olduğunu biliyoruz.